Злато, злато цена, Инвестиции в злато, Инвестиционно злато, Покупко-продажба на злато, Пазар на злато, Златни монети, Gold, Investment, цени, котировки

 

 
Рейтинг: 3.00
(491)
Злато (Gold) Инвестиции и злато
Злато: Анализ и пазар на злато
Злато: Цени, Котировки
Злато: Публикации

БЛОГ АРХИВ
«« септември 2020 »»
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        Злато (Gold) Инвестиции и злато
.

ЗЛАТО

Химически елемент злато е, плътен, светъл, жълт скъп метал от група Ib, 6 от периодическата таблица до период, на periodic table. Златото има няколко качества, които са го правили изключително ценно в течение на историята. Златото е привлекателно в цвят и яркост, трайно до степен на фактическа нерушимост, изключително податливо на обработка и се открива обикновено в природа в сравнително чиста форма.
 
Златото е един от най-тежките метали и е добър проводник на топлина и електричество. Поради високо електрическа проводимост на златото  (71 процента повече от медта) и инертност, най-голямата промишлената употреба на злато е в електрическата и индустрията за електроника за покриване на на връзки, терминали, електрически вериги и системи от полупроводници. Тънки пластове от злато които отразяват до 98 % от съпътстващата инфрачервена радиaция са използвани в сателити за да контролират температурата и във визьорите на космически скафандри. Използвано по подобен начин понякога, в прозорците на големи офисни сгради, златото намалява изискването на климатизиране. Злато намиращо все по-широко приложение в медицината и електрониката е около 15% от общото търсене.

Сплави на злато със сребро или мед са използвани за направата на златни монети и златни изделия, и сплави с платина или паладий са също така използвани в бижутерията. Съдържанието за сплави злато е показано в 24 четвъртини, наречени карати; 12-каратова златна сплав е 50 процента злато, 24 карата злато е чисто.

Във формата на монетите или кюлчето, златото играе значителна роля като валута с висока стойност. Злато е започнало да служи като гарант на хартиените валутни системи, когато те станали широко разпространени през 19-ти век, и от 1870-те до Първата световна война златният стандарт е бил в основата на световните валути.
 
Въпреки, че официалната роля на златото в международната парична система се прекратява през 70-те години, злато продължава да се ползва като резервен актив. Златото е прието от всички страни при международно плащане.

Наноси на злато, откриват или покрай потоци, са били основните източници в древен Египет, Гърция и Месопотамия. Залежи е имало в Лидия (сегашна Турция), в земите на аегейците и в Персия (сега Иран), Индия, Китай и други. През средновековието основни източници на злато в Европа са били мините в Саксония и Австрия.

Откриването на Америка в 1490-те е преломно за добива на злато. С откритието на Колумб от 1492 до 1600 повече от 225,000 кг (8,000,000 унции) злато, или 35 процента от световната продукция, са дошли от Южна Америка. Мините в новия свят, особено в Колумбия - са продължили в 17-ти и 18-ти век, да носят 61 и 80 % от световното производство на злато. 1, 350, 000 кг (48, 000, 000 унции) са били изкопани в 18-ия век.  

Русия е водещ производител в света около 1823. През 1850-75, повече злато беше произведено в света отколкото във всички години от 1492 до тогава, главно поради откритото злато в Калифорния и Австралия. Трето пазарно увеличение се отбелязва през (1890- 1915) идващо от открития в Аляска, Юконската територия, и Южна Африка. Значителен фактор в увеличението на световния запас на злато е бил въведения през 1890 цианиден процес за възстановяването на злато от ниско-качествени руди и руди съвсем малко, злато с размери на частици,. Производството на злато продължило да се покачва през през 20-ия век, частично поради подобрението на методите за възстановяване и частично поради непрекъснатия растеж и разширяване в Южна Африка на операциите за извличане на злато. В късния 20-и век, четири страни - Южна африка, Русия, САЩ, и Австралия са отговарят за две- трети от златото произвеждано в целия свят. Мините Witwatersrand в Южна Африка сами са произвеждали близо една трета от златото в света.

Производството на злато обаче, не е без проблеми. Златодобивните компании се оплакват, че залежите на злато стават все по-малко, годишният добив се забавя. Южна Африка завърши 2007 г., с най-ниските си добивни нива от 1932 г. насам. В Канада поне за сега, вече са преминали връхната точка на производство на злато.

 

Инвестиционно злато, анализи, цена

Общи сведения за злато

Златото е един от най-старите инвестиционни инструменти. Много хора предпочитат да съхраняват и инвестират средствата си под формата на злато (около 10% от общото търсене).

Централните банки и МВФ са ключови играчи на пазара на злато (Малко над 1% от резервите на Китай са в злато, за разлика от САЩ, където този процент в злато е около 16%). Те държат около 20 % от световното злато в своите трезори. Покупката и продажбата на злато от тези институции е основна движеща сила зад цената на ценния метал. За да се стабилизират донякъде цените на златото, е подписано Вашингтонското споразумение за златото. То влиза в сила през септември 1999 година, а страните и организациите, които са го приели, се задължават да не надвишават 400 тона годишни продажби на злато. По-късно това количеството е увеличено до 500 тона годишно.

 Инвестирането в злато е консервативен инструмент. От тази инвестиция не могат да се очакват нито особено високи, нито бързи печалби. Приема се обаче, че златото в неговите инвестиционни форми - кюлчета, монети, стилизирани бижута и др., предпазва вложенията от инфлацията и колебанията на валутния и на фондовия пазар. Кюлчета злато и инвестиционните златни монети са застраховка срещу валутни рискове. Инвестиционните златни монети не бива обаче да се бъркат с нумизматичните и колекционерските златни монети, чиято цена се определя не толкова от съдържанието на злато в тях, а от други фактори.


В Средните векове, цената на златото е достигала до $3 000 за трой-унция злато (в реално изражение днес). Стойността на златото пада рязко до $550, когато испанските мореплаватели наводняват европейския пазар със злато от Америка, като се запазва около тази цена в продължение на около три столетия. В началото на 80-те години, в разгара на ликвидната криза в САЩ, цената за кратък период достига $800 за тройунция злато. След като достигна 850 долара за тройунция при съветското нахлуване в Афганистан през 1980 г., златото се понижи с около две трети през следващите две десетилетия. През последните 10 години инвестицията в злато е донесло възръщаемост от около 400% на своите притежатели.

Цените надхвърлят на 06.09.2012 г. 192.75 долара за тройунция злато (31.1 грама) и това е исторически най-високата му номинална стойност. 

 


Телефон за връзка: 052/605 036  0877 232 464
злато, инвестиции и злато, кюлчета злато, инвестиционно злато, златни монети, златни бижута, покупка и продажба на злато, цени - злато0.0685